
چشم، دریچه دل و اندیشه انسان است. اگر ما چگونه نگریستن را یاد بگیریم و چگونه دیدن را تجربه کنیم، چشم، چشمه امید و ایمان میشود و نگاه ما، عبادت و سبب رشد و تکامل خواهدشد؛ اما اگر آن را رها کنیم، به هرچه هوا و هوس دستور داده، زیانهای متعدد و گناهان ناخواستهای را به ما تحمیل میکند. مگر فاصله نگاه تا گناه چه قدر است؟
چشم چرانی همان طور که بر مرد حرام است، بر زن نیز حرام است. نگاه به نامحرم، بذر گناه و شهوت را در دل آدمی مینشاند و او را به فتنه میاندازد و به همین خاطر است که قرآن دستور غض بصر (چشم پوشی) میدهد. (نور، آیه 23)
چشم، دروازه قلب و روح است و هر چه دیده بیند، دل کند یاد. کمترین کوتاهی در چشم پوشی از نگاه به نامحرم، تیری مسموم از سوی شیطان است و چشم، دل را به دنبال خود میکشد و قلب، عقل انسان را نشانه گرفته، دل و فکر او را مشغول میکند و به دنبال آن، غریزه را مشتعل میکند و از آن پس، فتنههایی به دنبال میآورد که گاهی جبران ناپذیر است.
خودآرایی و خودنمایی ممنوع!
همه دوست دارند زیبا باشند؛ پس چرا دین این قدر سخت میگیرد؟ چه اشکالی دارد مرتب و منظم و زیبا باشیم؟ما دوست نداریم بد تیپ و بی ریخت بیرون بیاییم؛ تا احساس کمبود کنیم و دیگران برای ما قیافه بگیرند. مگر ما چه کم از آنها داریم؟ اینها شاید سؤال هزاران دختر جوان باشند؛ وقتی دستور دین مبنی بر عدم خودآرایی و خودنمایی به آنها گفته میشود.
میل به زیبایی هر چه بیشتر، در همه افراد وجود دارد؛ چه مرد و چه زن؛ با این تفاوت که این میل در زن بیشتر است؛ زیرا زن به تبع آفرینش لطیفش،میل به تمجید شدن و تعریف دارد و تمایل دارد زیباییاش را به رخ همگان بکشاند وبه همین علت، به خودآرایی میپردازد؛ تا هر چه بیشتر، تحسین دیگران را بر انگیزد؛ اما همانطور که بیتوجهی به غریزه خودنمایی و تبرّج، برای زن زیان بخش است، خودنمایی و تبرّج بیش از اندازه و خارج از چهارچوبه حجاب نیز زیان بخش خواهد بود و سلامت روانی زن را به مخاطره میاندازد و به همین علت است که قرآن به زن دستور میدهد از هر گونه خودنمایی و تبرج پرهیز کند.(احزاب، آیه 33؛ نور، آیه 60)